قلعه باستانی وان
قلعه وان درکنار ساحل دریاچه وان درشرق ترکیه بین سالهای 825-840 پیش از میلاد به دستور ساردوی اول پادشاه اورارتو ساخته شده است. که با یک شاهکار معماری وپیشینه تاریخی 2700 ساله به عنوان میراث جهانی در فهرست موقت میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده، مورد توجه گسترده گردشگران داخلی وخارجی قرار دارد.
قدمت این قلعه عظیم سنگی به قرن نهم تا هفتم قبل از میلاد بازمی گردد، قلعه ای باستانی که توسط پادشاهی باستانی اوراتو بر فراز کوه های ساحل شرقی دریاچه وان ساخته شد و مشرف برخرابه های توشپا، پایتخت باستانی اوراتو در طول قرن نهم می باشد. درطول قدرت پادشاهی اوراتو ساختارهای مشابه متعددی در سراسر قلمرو آنها ساخته شدند. این قلعه در طول تاریخش توسط قدرت هایی بزرگ نظیر مادها، هخامنشیان، ارمنی ها، اشکانیان، رومی ها، ساسانیان، بیزانس ها،عرب ها، سلجوقیان، صفویان، افشاریان، عثمانی ها و روس ها اداره می شد. قلعه ای باستانی که در غرب وان و درشرق دریاچه وان قرار گرفته و امروزه یکی از با ارزش ترین بناهای تاریخی این منطقه به شمار می رود.
قسمت های پایینی دیواره های قلعه از سنگ بازالت بدون ملات و بقیه قسمت های آن از آجرهای گِلی ساخته شده اند. در شهر وان هیچ جاذبه ای، چشمگیرترازقلعه وان نیست، جاییکه به عنوان یک مقصد گردشگری محبوب با ارائه چشم اندازی دلربا به شهر مورد توجه بسیاری ازگردشگران داخلی و خارجی قرار می گیرد.
این قلعه در فاصله 3 کیلومتری تا مرکز شهر قرار گرفته و مکانی بسیارمناسب برای برپایی پیک نیک به شمار می رود. قلعه ای که امروزه تنها خرابه هایی همراه با ستون هایی بزرگ و دیوارهای سربه فلک کشیده از آن به یادگار مانده اند.
در ارتفاع 20 متری بر فراز صخرهای قلعه وان شاهد کتیبه ای ارزشمند خواهید بود، کتیبه ای که در ابتدا توسط داریوش بزرگ طراحی شد اما تکمیل نگردید و در زمان خشایارشاه پسرداریوش به اتمام رسید. تنها کتیبه هخامنشی در خارج از ایران که به سه زبان پارسی باستان، اکدی و عیلامی نوشته شده است.
این قلعه به لطف قرار گرفتنش درارتفاعات تپه ای چشم اندازی دیدنی را به زیر پاهایتان می آورد، چشم انداری از خرابه های بازمانده توشپا همراه با بناهای درهم شکسته. شهری کهن با قدمت 3000 ساله که البته ساختار امروزی اش مربوط به شهر قدیمی وان می باشد که در طول جنگ جهانی اول نابود شدند. قدم زدن در اطراف این خرابه ها و بازمانده ها قطعا لذت بخش خواهد بود.
راه های دسترسی به قلعه وان به وسیله مینی بوس های آبی رنگ ویا دلمیش ها از داخل شهرمیتوان به بازدید ازاین مکان زیبا پرداخت.